SHORT REVIEW: Ode to the Attempt by Jan Martens (in Dutch)

Perfectie is saaai

door Allison Van Spaendonk

 

Vorige week was ik, tijdens SPRING Utrecht, te vinden bij de solo van Jan Martens in Theater Kikker genaamd Ode to the Attempt. Een dynamische solo vol dans, allerlei verschillende ‘pogingen’ en humor. Jan Martens heeft weer het beste van zichzelf laten zien.
Source: http://springutrecht.nl/

In de Flits Intro door Rainer Hofmann, artistiek directeur van het SPRING festival in Utrecht, krijgen we wat achtergrond informatie rond het project“Size Matters”, waar ook Jan Martens aan deelneemt. In het project “Size Matters” ondersteunt SPRING choreografen om hun gemaakte werken op grotere podia te presenteren. Zo werden eerdere stukken van Jan Martens, alsDialogue en The Dog Days Are Over, op grote podia tijdens SPRING gepresenteerd. Dit jaar is het aan zijn solo werk: Ode To The Attempt.

In Ode To The Attempt daagt Jan Martens zichzelf uit om 13 verschillende “kleine opdrachten”, of pogingen, te volbrengen. Zo wil hij, onder andere, een poging doen tot bewegen, een poging doen tot minimalistisch zijn, een poging doen om te provoceren op een grappige manier, et cetera. Het is zoals ook Rainer Hofmann beschreef: “een Dansende Selfie”, een solo voor/ door/over/van Jan Martens.
Deze dansende selfie begint al meteen bij binnenkomst. Net naast de tribune zit Martens zelf voor een computer. Hij begroet sommige mensen maar een groot deel van de tijd zit hij selfies te nemen. Deze selfies zijn te zien op een groot scherm achter hem en brengt al meteen heel wat gelach in de zaal. Wanneer iedereen zit begint hij met zichzelf voor te stellen en uit te leggen wat hij gaat doen, of hij doet toch een poging. Één voor één legt hij alle pogingen uit die hij wil volbrengen, het zijn er 13 in totaal. Op een heel slimme manier presenteert hij deze 13 pogingen, zodat het af en toe niet helemaal duidelijk is of de poging gelukt is of niet.
Het is een heel licht en verfrissend stuk met heel wat slimme humor erin. Een pareltje om naar te kijken.
Advertisements

Published by

allisonvsp

Allison, 21, BA of Arts and MA of Media Studies (Comparative Literature and Theatre Studies) at Leiden University.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s