REVIEW: Stad der Blinden by Theater Utrecht (in Dutch)

Door Allison Van Spaendonk
Gepubliceerd: https://www.springutrecht.nl/

Theater dat je volledig meesleept

“Nu gaan we schrikken,” denk ik terwijl ik op het puntje van mijn stoel zit, met mijn handen over mijn oren. Ik voel mijn hart kloppen in mijn keel: “nu gaat het komen,” denk ik nog net tot…. Je voelt de hele zaal met je mee schrikken. “Wow, dit is heftig.” Gisteravond ging ik naar de première van Stad der Blinden van Theater Utrecht, een krachtig stuk die je volledig meesleept.

This slideshow requires JavaScript.

“Niemand kan zich nog redden, dat is blindheid.” – Stad der Blinden

Stad der Blinden is één van de stukken die op locatie gespeeld wordt en is gelegen bij de Elektronweg in Utrecht. Het stuk is gebaseerd op het boek van José Saramago met gelijknamige titel. In het kort gaat het verhaal over een stad die te maken krijgt met een “blindheid epidemie”: één voor één worden mensen wit blind; zomaar. Het theater speelt in op 10 mensen die in quarantaine worden geplaats. De vertelinstantie is de enige vrouw in de stad die wel kan zien.

Ik stap uit de bus en vraag me af waar ik beland ben. Midden in een soort industrieterrein ligt een hangaar dat volledig is omgebouwd tot een theater, een prachtig beeld. We mogen gaan zitten en in nog geen vijf minuten zit de hele zaal vol. Het licht gaat uit en het verhaal begint. Ik word meegesleurd op een rollercoaster vol “niet-georganiseerde ellende.” Het heftige verhaal zorgt ervoor dat ik op het puntje van mijn stoel blijf zitten. Het is een choquerend, hard en krachtig verhaal, maar ik wil blijven kijken. Ik zie de personages op het podium stilletjes veranderen in wilde beesten. Zonder moreel, zonder enige vorm van beschaafdheid en ik zit op een stoel: te kijken, te observeren. Wat een gek gevoel.

“Sommige hoop is waanzin” – Stad der Blinden

Er speelt zich een realistische waanzin af op het podium. Aan de ene kant doet het me denken “zouden mensen dit echt doen?” aan de andere kant lijkt het ook een beetje absurd. De acteurs zorgen ervoor dat ik mij volledig inleef in het verhaal. Het zet je echt aan tot nadenken. De theatrale beelden, het gebruik van het decor, de acteurs, de setting, het verhaal, dit draagt allemaal bij aan de kracht van het stuk. Wanneer het licht op het podium uit gaat en het applaus begint voel je een soort kalmte terug in de zaal komen; het is alsof iedereen een lang ingehouden adem eindelijk laat ontsnappen. Het is echt een indrukwekkend gevoel wat zo’n verhaal met je doet. Puur kippenvel. Stad der Blinden van Theater Utrecht is een krachtige vermenging van waanzin, realiteit, het beest in de mens maar ook liefde, steun en vriendschap.

Stad der Blinden is nog tot 6 juni te zien in de Elektronweg 24 te Utrecht. Tickets en info: https://www.springutrecht.nl/programma/stad-der-blinden of http://www.theaterutrecht.nl/voorstellingen/stad-der-blinden
Advertisements

Published by

allisonvsp

Allison, 21, BA of Arts and MA of Media Studies (Comparative Literature and Theatre Studies) at Leiden University.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s